Het geheim van dankbaarheid

Met maar vijf minuten per dag je leven verrijken.

Ken je dat: ineens overvalt je een gevoel van dankbaarheid, heel vaak om iets kleins. De zon die prachtig onder gaat, een lieve glimlach van je partner, een heerlijke knuffel van een kindje…vaak vergeten we te genieten van die kleine momentjes, of.. we merken ze niet eens op, die knipoogjes van God.

Vaak denken we dat we gelukkig worden wanneer er iets gebeurt dat ons leven verandert. En dat je ‘van geluk hebben’ dankbaar wordt. Maar het tegenovergestelde is vaak waar. Wanneer we alles hebben wat ons hartje begeert, is het niet genoeg. Dat is hoe we nu eenmaal in elkaar zitten als mens. Het is daarom de kunst om dankbaar te zijn voor alles wat je al hebt. Door elke dag te benadrukken waar je dankbaar voor bent, word je veel bewuster van al die positieve dingen in je leven die je soms als vanzelfsprekend beschouwt.

Voorwaarden voor het ervaren van dankbaarheid zijn: het herkennen van de waarde van wat je ontvangt èn dat je beseft dat je er geen recht op hebt. Wanneer we vinden dat we ergens rècht op hebben, krijg je niet het blije gevoel van dankbaarheid. Wanneer we vinden dat we recht hebben op gezondheid, liefde, een kind krijgen, aandacht, vakantie en ga maar door, dan worden we boos wanneer er niet aan onze rechten wordt voldaan.

Wanneer we oog leren hebben voor alle goede dingen, zèlfs wanneer de omstandigheden moeilijk zijn, ontstaat er een fijn gevoel van dankbaarheid.

Nu in Corona-tijd merken we dat een heleboel dingen die zóó vanzelfsprekend waren, dingen zijn waarvan we soms helemaal vergeten waren om van te genieten. Een knuffel van een dierbare, even zomaar aanwippen bij een vriendin, een terrasje pakken…De kunst is te kijken naar wat er wel kan en daar heel bewust van te genieten.

Zo ben ik dubbel dankbaar voor een dag mooi weer en dat je dan overdag lekker een wandeling kunt maken, zeker nu met de lockdown en de avondklok, een kopje koffie drinken bij m’n vader na 10 dagen quarantaine, een videobel- moment met een vriendin, waarbij je zo blij kunt zijn voor de moderne techniek…

Vroeger leerde ik een lied: “Tel je zegeningen, één voor één, tel ze alle en vergeet er geen”, een prachtig advies en zeer actueel ?

Meerdere onderzoeken laten zien dat dankbaarheid onder meer leidt tot positieve emoties, fijne relaties, beter slapen en lekkerder in je vel zitten. Psychologen adviseren om dankbaarheid te oefenen. Redenen genoeg dus om er mee aan de slag te gaan.

Tony Robbins, misschien ken je hem wel, een supercoach uit Amerika zegt: Het vaccin tegen angst en boosheid is.. dankbaarheid.

 

Wil jij dat ook? Ik heb 12 simpele tools waarmee je snel je leven kunt verrijken met dankbaarheid. Je kunt ze downloaden en kijken wat bij jou past.